23 Mayıs 2013 Perşembe

BADEM VERİM TABLOLARI VE FİYATLARI

Badem verim tabloları konusunda gerçekçi bir tabloya rastlayamadım. Genelde internet üzerindeki bu tablolara bakarsanız, herşeyinizi satıp badem işine girmeniz gerekir. Fiyatlar konusundaki spekilasyonlar ve en yüksek badem fiyatlarından çok bahsedilmesi bademi hatta cevizi altın değerinde yapıyor.

Verimle ilgili olarak okuduğum çalışmalardan şu sonuçları çıkardım.  Bu araştımalardaki veriler eski tarihli ve sayıldığı dönemlere göre belirtiliyor, sürekli büyük bahçeler kurulduğundan ve aynı zamanda hastalık, bakımsızlık, çok uzun vadeli yatırım olmasından dolayı dayanamayıp yatırımdan çıkanlardan, uzun vadeli karsızlıktan vb... sebeblerden kesilen bahçelerden dolayı güncel bilgiye ulaşmak kolay değil. Bir taraftan bahçeler kuruluyor, bir taraftan bahçeler kesiliyor veya kaderine terkediliyor. Küçük bahçelerden büyük bahçelere geçiş dönemindeyiz. Badem ve ceviz sektöründe, belki de tarım sektöründe küçük üreticilerden büyük ve dev üreticilere geçiş döneminin başındayız.

Doğruluğuna aşağı yukarı inandığım bu çalışmalara göre, Türkiye'de en çok badem ağacı Güney Batı Ege'de. Üretim ağaç sayısına göre düşük. Nedeni heralde bu bölgede arazilerin eğimlerinin fazla olmasından ve arazilerin kayalık, taşlık oranının fazlalığı sebebiyle bahçelerde mekanizasyonun maliyetli olması, klasik yöntemlerle bakılması, ağaçların kendi haline bırakılması, su olmayan yukarı ve uç bölgelerde yağmur suları ile yavaş gelişmesi vs.. Güney Batı Ege de ciddi bakım yapan bahçeler yeni yeni kuruluyor. Bunlardan biri de biziz. Bakalım verim durumları ileriki yıllarda ne gösterecek.

Doğu Akdeniz'de ise ağaç sayısına oranla verim çok yüksek gözüküyor. Daha az ağaçla nerdeyse Güney Ege ile aynı üretim sağlanıyor. Güney Batı Ege de verimin Doğu Akdenizden az olmasının nedeni bu çalışmalarda yok. Neden? Kendi yorumum, Güney Ege'de bahçeler küçük ve çok bakımlı değil. Doğu Akdeniz'de üretimin fazla olması iklimsel bir avantaj değil bence. Tarsus, Mersin, Çukurova, Adana, buraları ülkede tarımın kalbi. Toprak verimli, su bol, bahçeler büyük. Tarım yönünden en gelişmiş yerler. Tarım sanayisi ile desteklenmiş, uzun yılların tecrübesi var. Bu bölgelerde tarımsal know-how'ın yani bilginin yüksek olduğu yerler. Doğu Akdeniz'de verimin yüksek olmasının sebebini buna bağlıyorum. Bu bölgelere tarımsal gelişmişlik olarak Antalya ve Manisa Gediz bölgesini de ekleyebiliriz.

Kuzey Ege'de ağaç sayıları her geçen sene artıyor ama verim düşük. Bu dönem yatırım çok ...Yeni çok büyük bahçeler kuruluyor. Verimin düşük olmasını bölgesel değil, sadece bahçelerin yaşlarının genç olmasından dolayı. İlerleyen yıllarda Kuzey Ege'de  verim artışını hep beraber göreceğiz.

Bu yeni çok büyük yatırımlar ileriki yıllarda badem fiyatlarını düşünebilir. Fizibite yaparken fiyatları yükselterek planlamak yerine ucuz ithal fiyatları baz almak gerekebilir. Bu yüzden büyük bahçe olma zamanı, küçüklerin dayanma şansı kalmayacak. 

Güneydoğu Anadolu bölgesini tanımıyorum. Sadece Urfa'yı gördüm. Devletin müthiş yatırımını gördüm, toprak harika.. İklim değişmiş Atatürk Barajı sayesinde. Fakat bana anlatılan ve gözlemlediğim kadarıyla o bölgenin kendi özel şartları var. O yüzden ordanda çok büüyük üretim beklentim yok. Bunu başaran kişiler var, olacak, hatta Adıyaman, Batman, Urfa gibi illere büyük yatırım yapan veya yapacak şirketler var. Buralar daha uzun vadeli üretim artışına katılacaktır.

Verimle ilgi olarak internet üzerinden araştırma yapacak olursanız, genelde hangi siteye girersen gir kopyala-yapıştır şeklinde aşağıdaki sabit verim tablosu karşıma çıkıyor. Bu tablonun birinci kaynağı kim acaba? 6x6, 7x7, 8x8, 9x9   şeklinde dikim son yıllarda yapılmıyor. 5x5 dikim yapılıyor, bu bende bu verilerin çok eski ve gerçekçi dayanağı olmadığı düşüncesini uyandırıyor.



Her sayfada karşıma çıkan bu verim tablosu beni çok düşündürüyor.

Yukarıdaki tabloya göre 3. yaşında dönüm başında 60 -150 kg iç badem almalıyız. 6x6 dilkimle hem de. Bunu beraberce inceleyelim,

Daha gerçekçi olması için üçüncü yılı baz alıyorum, çünkü bizde üçüncü yıldayız. İleri yıllarda çok verecek vs...yaşamadığımızdan gerçekçi olmaz.

Araya ek olrak eklemek istediğim son dönemde öğrendiğim bir bilgiye göre ki; kaynak bilimsel bir çalışma değil, badem yaşı dikildikten sonra gördüğü ilk mart ayı veya ilk yeşermesiyle başlar ve o ilk yeşerme doğum yılıdır.  4. kez baharda açtığında ilk verim yılı oluyor. Ağacın yaşı 0 ile başlar. Yani düz hesaba göre bizim bahçemiz 2010 mayısında dikildiğine göre, ilk olarak 2011 mart ayında dikildiği toprak üzerinde açtı 0 yaşında, 2012 baharda 1 yaşında oldu ve 2013 baharda 2 yaşına geldi. O hesaba göre bahçemiz henüz 2 yaşında. Biz üç yaşında diyoruz. Belki ekim, kasım aylarında dikim yapılmasının sebeblerinden biride budur. Kimbilir? Tabii bu kaynak yazdığım üzere bilimsel değil, badem işi ile uğraşan birisinin gözlemi..bazen bu gözlemler doğru çıkıyor, aslında sadece kayıt altına alınmadığı için bilimsel olamıyor. Bu doğruysa 2014 hasatı sonu kayıtlarımız ile doğrulayabiliriz veya doğrulamayabiliriz.

Şimdi 6x6 dikim ile ilgili tablodaki verime dönelim. 6x6 dikimde 1 dönüme eğime göre 27-30 ağaç dikilir. Tabloya göre dönüme en kötü ihtimalle  60 kg iç badem alırsak, yaklaşık ağaç başına 2 kilo iç bademden bahsediliyor. Yani kabuklu olarak ağaç başına 6 kg kabuklu badem alınması gerekiyor.  3 Yaşındaki ağaçlarıma bakıyorum ve hiçbiri 6 kg kabuklu badem veremez. Bazı ağaçlarda çok badem gözüküyor ama bazılarında ise hiç badem yok. %8-12 zaten tutmayan, hastalık ver zararlıdan geri gelen, aşı hatasından ölenler vs... diye hesaplarsanız zaten bu ağaçlarınız 1 veya 2 yıl geriden gelecek demektir.

Bu tablo bu oranlarla karşılaştırınca kesinlikle gerçeklikten uzak.

Bizde 5x5 dikim var. Yani 150 kg iç badem mi almalıyız dönüm başına? 10 dönümde 3 yaşında, 1500 kg. inanılmaz, değil mi sizce? Gerçek olması için fazla iyi. Tabii ki inandırıcı değil. Aslında bu tablolar gerçekten yayınlanmamalı. Bu sene 3 yaşındaki 100 dönüm bahçemizden bu tabloya göre bu kadar bakım ve geliştirmeye rağmen 15 ton iç badem almalıyz, 1 ton , yarım ton iç badem alma ihtimalimiz varmı yok mu bilemiyorum. Yoktur.. Yukarıdaki tablonun en kötü senaryosu bile çok iyi senaryo.

Düşünün, en kötü senaryosu 9x9 dikimde üçüncü yaşında dönüm başına 26 kilo iç badem almak bile enteresan. 100 dönümde 2600 kg iç badem. Yani kabuklu 9 ton falan.. bu senaryolara inanarak gelir fizibilitesi yapmamanızı tavsiye ederim. Yalnış hesapla işe girmiş olursunuz

5 Yaşında 100 dönümden 8-10 ton iç badem alınabileceğini hayal edebiliyorum sadece. Hala soruyorum, 3 yaşında dönümde ne kadar iç badem alıyorsunuz. Kimseden net bilgi gelmiyor. Çünkü bu rakamları tutturan şu ana kadar duymadım. 3-4 yaşında hiç badem alamayan var. Aslındaortalama verimlerini paylaşanlar olsa bir gerçekliğe varabiliriz. Bölge, çeşit, rakım, su, bakım vs... durumlarına göre herkes ortalama dönüm verimlerini paylaşsa gerçekten çok harika olurdu. Olmasa da her geçen sene biz yayınlayacağız ve internette temiz bilgi vermiş olacağız.

Bu verim tablolarını yayınlayanlar heralde bu işi hiç yapmamışlari ya da hesaplamamışlar.  Bu tablolara göre bu işe girenler 4 sene sonra bu tablonun yalnış olduğunu çok geç olarak anlayacaklar ve hayal kırıklığı yaşayacaklar. 

Badem de 5-6 veya 7 yaşında bahçelerin iyi verimler görebileceğini düşünüyorum. Bazı yerlerde 4.yılında kendini çıkarır yazmaları komik. Tüm ülke bu işe girerdi o zaman.  Tarımda 10 sene kısa bir zamanken, 4 sene çok çok kısa bir hedef. 

Yurtdışında gezdiğimiz bazı tarımsal çiftliklerdeki düzen ve zenginlik bizi etkiler. Adamlar yapmış lafı da beni rahatsız eder. Bu çiftliklere baktığımda kuruluş yılları çok uzun yıllara dayanıyor hatta bazılarında 100-150 senelere varıyor. Biz ise 3-4 senede tarımdan zengin olmayı bekliyoruz. Bizim bahçelerimizde 10'larca yıl geçince önemli bahçeler haline gelecek. Tabii bizde çok eski bahçeler olamıyor çünkü 7-8 yıllık limon bahçesi o sene para etmiyor diye kesip kivi diken, bir sene sonra limon fiyatı %40 artınca kivisini kesip limona dönebiliyor. O ara yapılan yatırım maliyetleri de çiftçinin belini büküyor, oysa kivi yapacak isen başka yerde yapmalısın, o limon bahçesi iyi zamanında kesilmiş oluyor. Bu kısır döngü bizde tarımsal gelişmeyi yavaşlatıyor. 

Yatırım bu işte şu şekilde çıkar, önce bahçe kendini döndürür, 4-5 senede bahçeye özsermayeden para harcama işi biter. Sonra ilerleyen yıllarda her sene karı ile yatırım maliyeti çıkar. Hem kendini döndürür, hem kendini döndürdüğü zamana kadar yapılan harcama ve yatırımları çıkarıır, bu bittikten sonra gerçek kar başlar. 4 yılda sadece badem ile kendini çıkaran yatırım yazılarıda tam manasıyla gerçek dışı. Hedef en iyi şekilde 4 yılda bahçeyi döner hale getirmek olmalı.

Amerika'da Sacramento Vadisinide mini sprinkler kullanılarak yapılmış badem bahçesinde en iyi ihtimalle 3 yaşında (Dikim zamanına göre 4 bahar görmüş bahçeler) badem ağaç başına iyi senaryoda 1-1,5 kg arası iç badem verimi verdiği halde bizim tablolarda bu oran kötü senaryo da 2 - 2,5 kg.. arada gerçekten bir bahçeden fazla fark var.


Bu konuda bu verim farklarındaki konu üzerine danışmanımız Aydın Bey ile de konuştum. Oralarda yaban bademi anacı yerine anaç olarak GF veya Garnem kullanıldığını belirtti. GF anaçlarda ağaçların daha hızlı gelişip 1 sene öne geldiğini biliyorum. GF ve Garnem anaçlı fidan ile yaban bademi anaç üzerine aşılanmış fideler arasında nerdeyse 2 kat fiyat farkı var. Bizler işin başında az para harcayalım diye yabanbademi anacı kullandık. Genelde böyle yaparız, az harcamak çok kazanmak.. Ama tabiatta vermeden almak diye bir koşul yok. Fidan maliyeti arttırılarak verim artışı öne çekilebiliyor. Bir sonraki bahçemizde GF ve Garnem anaçlı ağaçlarda kullanacağız.

Kendimce 4 yaşında ağaç başına 1-1,5 kg içbadem alcağımızı öngörebiliyorum. Bunu ancak önümüzdeki sene 2014 Ağustos ayında öğrenebileceğiz. Ne kadar iyi anlamda veya kötü anlamda yanılacağımı o dönem göreceğiz. 

Kısaca bence yaban bademi anaçlı bahçelerde, fizibilite hazırlarken, verim yılını 4. yıldan başlatıp ağaç başı verimi 4. yaşında 1,25 kg olarak hesaplayabilriiz.

Fiyatlara gelince,

Bölgesel verim durumlarına karşın Güney Batı Ege de fiyatlar daha yüksek..Urfa, Antep ve Mersine göre çok fiyat farkı var. 

Örnek: 

İçbadem fiyatları

23 Mayıs 2013 Muğla Ticaret Borsası 25 TL.- 40 TL (Kaynak için tıklayın)

7 Mart 2013 Mersin /Silifke Piyasası  8 TL (Kaynak için tıklayın)  

10 Şubat İzmir/ Bergama 14 TL Kaynak için tıklayın)

28 Kasım 2012 Antalya 20TL ( Kaynak için tıklayın)

16 Ekim 2012 Balıkesir 8 TL ( Kaynak için tıklayın)

Fiyatlar kalite, zaman ve bölgeye göre değişiyor. Bademde en yüksek kalite ve en yüksek fiyat Gökova, Datça bölgesinde. Kalite Gökova'nın kendine has klimasından sanırım. Güney Ege de, iyi bakılan 15-20 yaşında 1000 ağaçlık bahçeden çıkan 10 ton iç bademin (ağaç başına 10 kg iç badem) 40 liradan satıldığını birinci ağızdan dinlerken, Urfa da 10 yaşlarında 45 ton badem veren 12.000 ağaçlık arkadaşlarımın bahçesinde 4,5 liradan ( iç badem fiyatı 13-14 TL) kabuklu badem satıldığınıda gördüm. Tabii tüccarların çok olduğu ve üreticinin zorlandığı bölgelerde fiyatlar tüccarlar tarafından düşürülüyor. Bu da fiyatları direk etkileyen bir etken.

Verim konusunda gerçekçi verisi olanın paylaşmasını rica ederim. Belki devlette Tarım ilçelerde verimler vardır. Varsa da ulaşamıyoruz. Tarım ilçelerde bu verileri paylaşırlarsa verileri beraberce derleriz.

Badem, ceviz veya tarım yatırımına girecekler çok fazla iyi getiri, kar duyduklarında bir durup iyice araştırıp düşünmeliler, çünkü yolculuk çok uzun...

110 yorum:

  1. Mehmet bey bildiklerimi ve düşündüklerimi fazlasıyla yazmışsınız teşekkürler.emekli ormancı Ahmet koç menemen izmir 05079264770

    YanıtlaSil
  2. daha yolun başında eskişehir de ufak çaplı bir yetiştiriciyim. 6 dekar 160 kadar 6 yaş ağaç var. mevuct ağaç tipleri Nonpareil Teksas Ferraduel Ferragnes. tahminlerim ve kabaca beklentim ortalama en az 5 er kg iç badem idi. mehmet beyin yaklaşımına görede az buçuk gerçekci olduğumu düşünüyorum. özellikle iç anadoluda badem yetiştiriciliği düşünenlere şiddetle Teksas ve Ferragnesi tek başına öneririm( şu anki bildiklerimi bilsem en başta sadece bu ikisini seçerdim) .yüksek verim neredeyse hiç toprak seçmemeleri çok heveslendirici. 2013 baharında hiç bir kimyasal ve fiziksel müdehale olmadan nisanın 20 lerinde çiçeklenme başladı. bu seneki sıcak aylara ve tüm endişelerime rağmen 21 mart itibarı ile tomucuklanmaya rağmen daha çiçeklenme başlamadı ki iç anadolunun mağlum ikliminde %100 istenilen bir durum. ve mümkünse koyun gübresi daha bir güzel oluyor bence..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhaba bende eskişehirdeyim bu işi yapmak istiyorum 12 dekar bir yerim var haberleşebilirmiyiz acaba 05069331693 güner özer

      Sil
    2. Değerli 21 Mart 2014 tarihli yorumcu;
      Tecrübenizden yararlanmak istiyorum.Benimle iletişime geçerseniz sevinirim.
      Baki BAŞ 0535.3428644

      Sil
    3. 21 Mart 2014 Tarihli yorumcu, Teksas Ferragnesten 2 hafta önce açıyor. (Gökova Bölgesinde böyle, sizin bölgeniz neresi) Nasıl Ferragnes'i tozlayabiliyor, bilgi verirseniz çok seviniriz.

      Sil
  3. slm arkdaşlar denizlide biz bu işe 50 dekar olarak 2008 de girdik fakat hiç de söyledikleri gibi işte 1 dekardan 3 yaşında şu kadar alırsınız ilk verimde fidan masrafı ve bahce tesisi masrafını cıkarırsınız hepsi hikaye inanmayın ve de texas ve nonpariel ikisini bahçeye dikip dolleyıcı olarak ben tavsiye etmiyorum cünkü texas 12 veye 15 gun önce uyanıyor..yani kar düşünüyorsanız en az 7 yıl ve sonraki yıllar diye düşünüyorum ben

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kemal Bey, 2010 yılında bahçemize Amerika'dan bir uzman gelmişti.Söylediğine göre son 15-20 yıldır Non-Pareil ve Texas ı beraber dikmiyorlarmış. Sizin yorumunuzda bunu destekliyor. Ben non-pareil x Texas yetiştirmediğim için başka bir yorum yapamıyorum. Yorumunuz ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederim

      Sil
    2. Tonajlı Kırık badem var mı? 5496616465

      Sil
    3. Tonajlı kırık badem ihtiyacım var, Üreticiler arasın aracılar fiyatta yüksek kalır o yüzden vakit harcamayalım. 549 661 64 65

      Sil
  4. 8 yaşındaki Touana cinsi badem Telçit kenarında 5Kg/Ağaç Taş kabuklu verimdir

    YanıtlaSil
  5. Mehmet Bey Selamlar,

    Değerli paylaşımınız için teşekkür ederim öncelikle.

    Bende küçük yatırımcı olarak bu sene başlamayı düşünüyorum.

    Verim konusunda 2014 Ağustos gibi sonuç alırız demişsiniz yazınızda. Ağaçlarınızı 2010 da diktiğinize göre şu anda 4 yaşına gelmiş, maşallah.

    Veriminiz nasıl şu anda ağaç başına içbadem? Paylaşabilirseniz memnun olurum.

    Tüm yetiştiricilere saygılarımla.

    YanıtlaSil
  6. http://turatarimbadembahcesi.blogspot.com.tr/2014/08/badem-fizibilite-hatalar-3.html

    Burda yaş konusunda yapılan hatayı yazdım. Bizim ağaçlarımız bu bağlamda 3 yaşında.

    Önümüzdeki sene size bu bilgiyi verebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MERHABA MEHMET BEY ACABA BU YILKİ VERİMİNİZİ YAZABİLİR MİSİNİZ? HANGİ TÜR BADEM FİDANINI ÖNERİYORSUNUZ? ÇOK TEŞEKKÜRLER...

      Sil
    2. MEHMET BEY BU YIL AĞAÇLARINIZ 4 YAŞINDA. ACABA NE KADAR VERİM ALDINIZ? BİR DE HANGİ TÜR BADEM FİDANI TAVSİYE EDERSİNİZ? ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...

      Sil
    3. 2015 yılında bahçemizi don vurdu.. 5 Mart 2015 te çiçekte don a yakalandık. 1 ton badem alabildik. Sanırım 3-4 ton arası Badem vardı

      Sil
  7. 40 dönumkadar bi alana badem bahcesi düşünüyorum konuyla ılgılı bılgı verirseniz cok sevinirim 05546273070

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Badem şimdi istiyorum bir fikri olan varmı afyon rakım 1100

      Sil
    2. 1100 rakimda badem riskli olur Afyon'da.

      Sil
  8. SİVASTA 1300 RAKIMDA YAKLAŞIK 50 DEKARLIK BİR ALANDA BU İŞİ YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUM MEHMET COKA BEY ASLINDA İLK DEFA YAPACAĞIM İÇİN DESTEK AMAÇLI ARAŞTIRMALAR YAPIYORUZ BİZE ÖERİLERİNİZ NEDİR EĞER BÖLGEMİZİN İKLİM ŞARTLARININ ELVERİŞLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSANIZ HANGİ CİNSLERİ ÖNERİRSİNİZ FİKİRLERİNİZLE YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM BENİM email adresim mamoc1987@hotmail.com

    YanıtlaSil
  9. SİVASTA 1300 RAKIMDA YAKLAŞIK 50 DEKARLIK BİR ALANDA BU İŞİ YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUM MEHMET COKA BEY ASLINDA İLK DEFA YAPACAĞIM İÇİN DESTEK AMAÇLI ARAŞTIRMALAR YAPIYORUZ BİZE ÖERİLERİNİZ NEDİR EĞER BÖLGEMİZİN İKLİM ŞARTLARININ ELVERİŞLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORSANIZ HANGİ CİNSLERİ ÖNERİRSİNİZ FİKİRLERİNİZLE YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM BENİM email adresim mamoc1987@hotmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1300 rakımda badem dikmeyin derim

      Sil
    2. Mrb Mehmet bey
      Ankara’da 900/1000 RAKIMDA YAKLAŞIK 40/50 DEKARLIK BİR ALANDA BU İŞİ YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUZ...
      MEHMET COKA BEY 0 DAN BAŞLAYACAĞIMIZ İÇİN ARAŞTIRMALAR YAPIYORUZ...
      NE GİBİ ÖNERİLERİNİZ OLUR...
      BÖLGE İKLİM ŞARTLARINA ELVERİŞLİ FİDANLAR HANGİLERİ OLUR...
      TAVSİYELERİNİZ...
      hakaya20@gmail.com

      Sil
    3. Bertini gibi geççi kendini tozlayan çeşit dikilebilir ama rakım çok yüksek iklim ve don durumlarını inceleyin derim. Rakımdan dolayı badem riskli olabilir.

      Sil
  10. 1150 rakimda anac aci badem uzerine teksas ve nonp. Asili badem fidanlati yetirtiriyorum.kendi anac agaclarimda var 1159 rakim da bir zarar girmedim.5057130440 yardimci olurum

    YanıtlaSil
  11. 1150 rakimda ben badem fidani yetistiriyorum isteyen gelip gorebilir ki kendi anac agaclarimda var kis sartlarinda ve ilk bahar dinlatindan etkilenmiyorlar fidan konusunda yardimci olabilirim 5057130440

    YanıtlaSil
  12. Mehmet bey paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Malatya da rakım 1100 badem veya ceviz düşünüyoruz, öneriniz benim için çok önemli arazi 60 dekar kendi bahçemiz su problemi yok.

    YanıtlaSil
  13. Mehmet bey paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Malatya da rakım 1100 badem veya ceviz düşünüyoruz, öneriniz benim için çok önemli arazi 60 dekar kendi bahçemiz su problemi yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1100 rakım ve Malatya çok riskli..düşünmeyin derim.

      Sil
  14. Bende badem düşünüyorum
    Bi hesaplayalım..
    kabuklu bademin kilosu 6-8 tl
    dekarda 40 adet agaç ve 4.yaşında 5kg/agaç verim..
    sonuç; dekarda 7*40*5=1400 TL/DÖNM
    Bumudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu hesaplar bu kadar basit değil.. kabaca hesap yapabilirsiniz ama tarımda 2+2 =4 etmez.. Çok faktör vardır.. Dikeceğiniz yer konusunda çok detaylı bilhginiz olmalı. Sulama suyu tuzlu mu, az tuzlu mu vs.. iklim nasıl.. herşey iyi giderse 2+2=5 te edebilir, 0 veya 1 de edebilir. Tarım böyle birşey

      Sil
  15. Kabuklu Bademin kilosu 8-13 tl arası. Kaliteye göre değişiyor. Hesap kesinlikle bu değil.
    Bu hesaba o kadar çok değişken giriyor ki? Lokasyon, iklim, toprak yapısı, sulama sistemi, bakım ilaçlama programı, gübreleme programı, doğru anaç seçimi, doğru çeşit seçimi, ekip,..Bu hesapta bunların hiç biri hesaplanmadığından hesap kesinlikle bu değil..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet bey geçen sene 2015 için verim durumu nasıldı . nisan 2016 da fena bi don olayı yaşandı. sizde ağaçların durumu nasıl acaba

      OKTAY ÇELİK

      Sil
  16. Merhaba ben de Malatya'da ayni ozellikte yatirim yapmak istiyorum.dogrudan benim ile irtibata gecer misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Malatya biraz riskli sanırım Badem için, kayısıları duyduğum kadarıyla son yıllar don vuruyor.Badem de aynı riskleri taşır

      Sil
  17. Korkuteli de 7200m2 tarlada 200 adet Ferragnes ve 20 adet Ferraduel ile 10 gün önce dikim yaptım.ISONEM SOIL WATER TRAP 30gr her fidan için kullandım. Umarım her şey yolunda gider 5 sene sonra meyveleri toplamaya başlarız. Allah herkesin gönlüne göre nasip etsin.Saygilar.

    YanıtlaSil
  18. Merhaba hocam iyi günler dilerim ben Muğla Milas ta bahçe kurmayı düşünüyorum burada rakım düşük sizce hangi tür kullanmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim bölgemize yaın bir yer, burada ferragnes ferradual veya Bertini dikebilirsiniz diye düşünüyorum. Bizim bahcenin rakımı 90-100 sizin kaç? Ne kadar düşük?

      Sil
  19. Merhaba hocam iyi günler dilerim ben Muğla Milas ta bahçe kurmayı düşünüyorum burada rakım düşük sizce hangi tür kullanmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Don vuran bir bölge değilse ki sanmıyorum, ova da değilse vurmaz oralarda, Ferragnes ferradual dikebilirsiniz. Aslında çok farklı çeşitler var ama Ülkemizde çoğu yok. Non-pareil x texas dikmeyin ..

      Sil
  20. Antalya bölgesinde badem ekmek istiyorum, yazıları okudum ama fiyatlandırmayı tam anlayamadım. Verilen fiyatlar ağaç üzerinden satış fiyatımı, komisyoncunun satış fiyatımı, parekendecinin alış fiyatımı?

    Basit olarak, üreticin ürettiği bademi, dalından toplatıp kabuklu bademi ne kadara satabilir?

    Yani çiftçinin kabuklu bademden kilo başına alacağı para ne civarda?

    8tl ile 13tl arasında mı? Bundan vergi vs.. ödüyormu?

    teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalitesine göre 8-13 arası değişti geçen sene.

      Sil
    2. Bu fiyatlar bahceden satış fiyatı.. Parekendeci iç bademi 60-80 tl arası alıyor. Bahçeden kabuklu 8-13 tl arası satıyor. Kabuklu kırılınca cinse göre 3 veya 4 e bölün.. Yani fiyat 40 tl ye çıkar iç bademde.. %10 fazla eder ortalamada yani 44 tl bahceden kırılmış iç bademi satarsınız. Alıcı alır toptana satar.. o da parekendeciye..

      Sil
  21. Merhaba Mehmet bey acaba pamukova/adapazarı ile gebze/kocaeli bölgesinde verim nasıl olur bir bilginiz varmı acabai. çok küçük bir alana (1 dönüm kadar) dikmeyi planlıyorum, tavsiye edermisiniz acaba, tavsiye edersenizde hangi türünü acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bölgeyi ve iklimini bilmiyorum. Bu konuda sizi yanıltmak istemem

      Sil
  22. Merhaba Mehmet bey acaba pamukova/adapazarı ile gebze/kocaeli bölgesinde verim nasıl olur bir bilginiz varmı acabai. çok küçük bir alana (1 dönüm kadar) dikmeyi planlıyorum, tavsiye edermisiniz acaba, tavsiye edersenizde hangi türünü acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bölgeyi ve iklimini bilmiyorum. Bu konuda sizi yanıltmak istemem

      Sil
  23. Merhaba Mehmet bey acaba pamukova/adapazarı ile gebze/kocaeli bölgesinde verim nasıl olur bir bilginiz varmı acabai. çok küçük bir alana (1 dönüm kadar) dikmeyi planlıyorum, tavsiye edermisiniz acaba, tavsiye edersenizde hangi türünü acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bölgeyi ve iklimini bilmiyorum. Bu konuda sizi yanıltmak istemem

      Sil
  24. Adıyaman da 35 dekarlik araziye uygun ve getirisi yüksek olan hangi badem türünü onerirsiniz. Bir de ilk hasat da tahminen 35 dekarda kac ton gelir badem? Teşekkürler ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bölgeyi bilmiyorum, iklimine ve toprağına göre anaç ve çeşit seçilmeli.. Bölge konusunda bilgi olmadan yorum yapmak doğru olmaz. Dekardan ne alacağınız, bakım, budama, sulama gübreleme ile bağlantılı. ağaç başı 3-5-7-9 kg iç badem aralığında ilerler yaşa göre. Yaş ta anaca göre değişit. GF anaç mesela 3 yaşında , yaban bademinin 5 yaşındaki haline geliyor. Ama toprak uygunsa.. nematodlu toprak ise GF dikemezsiniz, Nemaguard dikilebilir vs.. ama bu konular gerçekten çok derin incelenmesi gereken konular. Malesef bu burda iyi olur bunu dikin şeklindeki yaklaşımlardan dolayı verimsizlik yaşıyoruz.

      Sil
  25. Serkan bey O bölge bildiğim kadarıyla soğuk bir yer. Riskli olabilir.

    YanıtlaSil
  26. Mahmut Bey, Bölgeyi çok iyi bilmiyorum, rakım ve don durumu nedir ona bakmalısınız.
    Anaçlarınızı yaban bademi yerine hybrid anclar kullanırsanız verim erkene gelebilir. Ama o kadar cok etken var ki verimle ilgili bir tahmin yapmak çok hata yaptırır. Yer, toprak, su ve nasıl baktığını onemli. Tabii hava şartları bir yılı veya yarınsını yok edebilir.

    YanıtlaSil
  27. Önceki soruma verdiğiniz yanıt için teşekkürler, badem konusunu araştırmaya devam ediyorum.

    Ben Antalya da dikim yapmayı düşünüyorum, Şöyle birşey söylediler;
    Çok nemli ortada bademde iç kararması yapar dedi birisi, yani çağla olarak satarsın ama kuru badem olarak kalitesiz ürün çıkar dedi.

    Bunun gerçeklik payı var mı? Badem üretiminde nem oranı önemli mi? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  28. mehmet bey iyi aksamlar ben hakan tekirdağ şarköy ilçesinde 100 adet 2010 tarhinde dikilmiş ağaclarım var ilk bu yıl hasat yapacagız ama agacların yarısında hiç badem yok yani gercekler ve hayaller birbirini tutmuyor belki hava sartları belkı bakım bu oranları dusuruyor yanı hafta sonu hasat var alacagımız badem kabuklu olarak 250 kilo cıvarın 50 agactan bu arada agaclar ferraganes ferradual ekım yapacak arkadaslara tavsıyem benımkılerın tamamı bu cesit

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağaçlar çiçeklendi mi? Çiçek zamanında yağmur yağdı mı? Arı populasyonu nasıl? Ne zaman çiçek açtı, ne zaman meyvaya döndü..

      Sil
  29. budama ve ilaçlama hakkında bılgı isiyorm tavsiyede bulunursanız sevinirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok budamayın, ağaçların içini açı güneş görsün vs konularına inanmayın. Ağaçlarınız genç ise az budamalarla ilerleyin . Az dal az meyva demek..

      Sil
  30. Mehmet bey Kastamonu ve sivas ta 50 şer dekar lık toplam 100 dekar alanda ceviz ya da badem düşünüyoruz,siz hangi bölgeye hangisini tavsiye edersiniz.İki arazide yüksek rakımda ve su ile alakalı sorunu yok

    YanıtlaSil
  31. Arkadaslar badem ceviz ekerken. Kuş ve diğer hayvan zararlilarini soruşturun.bolgede bu tip ağaç etkenlere sorun.kuslar bademlerin 3 de 2 sini yer.kus kovucu patlatma ve koku yapsın hayvan gelmesin diye atılan ilaçlar hikaye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim bahçede kuş zararı bu sene de görüldü ama zararı çok abartmışlar gibi geldi bana. Bizde bir kaç ağaca geldiler.

      Sil
  32. Merhaba Mehmet Bey, aile büyüklerimizin yaklaşık 30 yıl önce diktiği ve bir kenera bırakılan, bu rağmen bakımı yapılmasa da bu sene meyve verdiğini gördüğümüz ve bu meyvelerden bu sene kazanç elde edersek bakımını yapmayı ve büyütmeyi düşündüğümüz yaklaşık 1700 ağacımız var (tabii bakımı yapılmadığından verim yüksek değil gibi en fazla 1-2 kilo her ağaçtan çıkacaktır).
    Sorun şu ki farklı badem türleri var içlerinde karışık yani. Türlerini nasıl ayırt edebiliriz (ferragnes mi?, bertina mı?, sert kabuklu badem mi?) Kime danışabiliriz (eken kişi çok yaşlı olduğundan hatırlamıyor maalesef.)
    Bir de alıcı bulma sıkıntısı yaşar mıyız diye düşünüyoruz. Toplayıp soymak için masraf yapıp sonrasında uygun fiyata satamazsak endişesi içindeyiz. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  33. Bu türleri bölgenizde yakınınızda badem üreten, fidan üreten kişilere sormanız gerekir. Mesela ferradular yukarı, ferragnes yana gider gibi bilgileri bilen birilerini bahçenize götürmeniz gerekir. Çünkü ayırtetmek her çeşitte kolay değildir. Hangi bölgedesiniz, ne zaman çiçek açar, bademlerin ağırlığı, büyüklüğü gibi bir çok kriter var .. bunları ağaç bazında yapmanız gerekiyor anladığım kadarıylar. Uzun bir çalışma olacaktır.

    YanıtlaSil
  34. Merhabalar Mehmet bey, Hislerime tercüman olmuşsunuz teşekkür ederim. Bu kopyala yapıştır fidancıların alayından huzuru mahşerde davacıyım.
    2010 yılında 99 dekar araziye 2079 adet fidan diktik. (bir kısmı elverişsiz olduğu için o kısım boş sayılır). Bu 2079 fidanın yarısı NONPAREİL diğer 800 civarı TEKSAS ve arada 30-35 fidan da TUONO
    hata 1. nonpareil in tozlayıcısı teksas değil tuono.
    aynı dönemde çiçeklenip aynı dönemde hasat edilen iki cins nonpareil ve tuono var.
    hata 2. tozlayıcı dikim şeması 2 ye bir diye yayınlayanların hepsine nefter duyuyorum. Ana gelir kalemi olan fidan neyse %10 oranında tozlayıcının yeteceğini hiç kimse söylemedi. Bize damdan düşenler lazım sanırım onların hepsi de burada.
    Fidanlarımız 2011 yılının ilk baharını diktiğimiz tarlada gördü, dolayısı ile sanırım sizinki ile aynı yaşta.
    Geçen yıl 1700 kg. kabuklu nonpareil, 1300 kg. da kabuklu teksas sattım. Bu sene henüz tartmadık ama hasadı bitirdik. Beklentim toplamda 4.000 KG. civarı. bakımlı damlama sulaması ilaçlaması budaması gübrelemesi yapılmış bir bahçe burası.
    Domuzlardan çok zarar gördük bu yıl. Bahçenin tamamı betondirekler payandalar ve örgü telle çevrili 1,5 metre üzeri de dikenli tel var ama alttan girip 70-80 ağacı haşat ettiler.
    neyse işin özeti İşimden memnunum. şimdiki tecrübeyle yeniden bir bahçe kursam bu hataları yapmam. 2. si bahçemde sadece 2 tane ağaç meyve kalibresi bakımından süper kalite diğerleri malesef o kalitede değil. Sanırım bu da bahsettiğiniz Fidan anaçlarının GF veya GARNEM olanlarından. Yani benim fidancının gözünden kaçmış yanlışlıkla bize o fidanları vermiş görüp de akıllanalım diye...
    Bu gün bana soracak olsanız badem bahçesi kurar mıyım? kesinlikle kurarım. Anaç seçimine çok dikkat ederim bedeli ne olursa olsun iyi anaç tercih ederim. %10 tozlayıcıdan fazla dikmem yine nonperail tercih ederim ve tozlayıcı olarak maksimum %10 oranında TUONO dikerim.
    Yöremiz kula Selendi iklimi rakım 550-600 m civarı badem için iklim gayet elverişli.
    Sulama sistemini çok profesonel yapardım, damlama borusunu 16 lık değil 20 lik çekerdim ve çift sıra boru döşerdim ve bunu bu sonbahar mutlaka yapacağım.Su isteğini karşılayamayınca meyve iç yapmıyor ve düşük kalibre düşük fiyat. İç randıman çok önemli. arasını kesinlikle sürmezdim ot ilacı mücadele süper başarılı.
    kopuk kopuk konuştum belki forumdaki herkesten özür dilerim. hasat makinesi kavlatma eleme... Haaaaa en önemlisi ürününüzü sakın ola güneşte kurutmayın. Geçen yıl gölgede kapalı alanda kuruttuğum nonpareil iç randımanı %65 iken bu yıl güneşte kuruttum %52 bu farkın yarısı güneşte kurutmaktan kaynaklandı yarısı da yeterli suyu alamamasından ve bu yıl mevsimin gerçekten kurak gitmesinden.... Bence...
    Neden Nonpareil, Aroması hiçbir bademde yok. Ferragnes iri olabilir ama o lezzet hiç birinde yok. Bu arada Ferragnes dikecekler tozlayıcı olarak Teksas diksinler çiçeklenme ve hasat dönemleri aynı. 2. si pazar payı da gayet iyi küçük tombul meyvesi olan teksas çukulata dondurma şekerlemede draje olarak tercih ediliyor.
    Pazarlama sıkıntılı. Binbir zahmetle yetiştirdiğiniz ürününüzü al dediğinizde tüccarın kurduğu cümleler küfürden beter.
    Herkese saygılar sevgiler sunarım.
    Ahmet Dinçtopal
    Uşak Eşme Köseler köyü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilgile riçin teşekkürler, Bende teksas yok. Ama Teksas ve ferragnes olan yerlerde karışık bahcelerde teksas ın Ferragnes ile beraber açtığı ve tozladığını gördüm. Non pareilden 10-15 gun sonra Ferragnes acıyor, Teksas ta soğuklama durumuna göre 6-15 gun arasında acıyor. Tabi bölgeden bölgeye değişiyor.

      Sil
    2. Merhabalar Ahmet dinçtopal abi
      Bende kütahya simavdayim.
      Yeriniz yakın bize,
      tanışip bilgi almak istiyorum sizden abi.
      Ismim murat.
      Mail adresim:
      ay_yildiz@hotmail.com
      Bu yaz yani önünüzdeki 2017 temmuz ayında simava gelecem.
      Msjimi görürseniz lutfen bana dönüş
      Yapın abi.

      Sil
  35. Merhaba mehmet bey öncelikle badem için yaziniza teşekkür ederim. Benim aydın in yaylasında 600 rakimda 5 dönüm arsam var buraya 7×7 badem dikmeye düşünüyorum tavuk gubresi koyun gubresi ve suyu eksik etmicem ilk baharda cins ve detay konusunda yardimci olmanız için 05437768286 numaralı telefonumu ararsaniz sevinirim

    YanıtlaSil
  36. 7x7 dikmenize gerek yok. 5x5 veya 5x4 te dikebilirsiniz. Toplam ağaç sayınız 200-250 arası olur.. Ben hayvan gübresini riskli buluyorum böcek yapabiliyor. Toprak yapınıza göre GF anaç tarzı hibrid anaçlara bakmanızı tavsiye ederim. Don durumunu inceleyin, don donemlerine yakalanmayacak cinsleri secmeye calısın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mehmet coka abi bu iş için diyarbakırı düşünüyorum nedersiniz

      Sil
  37. Mehmet Bey; başlangıç olarak hobi ve deneme maksatlı Denizli Acıpayam da rakım 865 3 dönüme badem dikmeyi düşünüyorum. Verim durumuna göre büyütücem. Cins seçimi konusunda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  38. Bence 3 donum için deneme farklı çeşitler dikebilirsiniz. Bolgede ki don durumlarını takip edip karar vermelisiniz. Etrafta dikilen bahcelere hangi çeşitler ne zaman çiçekleniyor onları öğrenin ve don durumlarına göre en az yakalanı seçmenizi teavsiye ederim. Bazı bölgelerde geç çiçek açanlar don a yakalanabiliyor bazı bölgelerde ise erken açanlar yakalanabiliyor.

    YanıtlaSil
  39. Selamlar benim sorum arada kaynadı tekrar sorayım, ilginiz için teşekkürler...

    Önceki soruma verdiğiniz yanıt için teşekkürler, badem konusunu araştırmaya devam ediyorum.

    Ben Antalya da dikim yapmayı düşünüyorum, Şöyle birşey söylediler;
    Çok nemli ortada bademde iç kararması yapar dedi birisi, yani çağla olarak satarsın ama kuru badem olarak kalitesiz ürün çıkar dedi.

    Bunun gerçeklik payı var mı? Badem üretiminde nem oranı önemli mi? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  40. Önceki soruma verdiğiniz yanıt için teşekkürler, badem konusunu araştırmaya devam ediyorum.

    Ben Antalya da dikim yapmayı düşünüyorum, Şöyle birşey söylediler;
    Çok nemli ortada bademde iç kararması yapar dedi birisi, yani çağla olarak satarsın ama kuru badem olarak kalitesiz ürün çıkar dedi.

    Bunun gerçeklik payı var mı? Badem üretiminde nem oranı önemli mi? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  41. Nem, sıcaklık herşey ürünü etkiler ama ne kadar nemde ne kadar zaman kalınca oluyor diyorlar. Bölgenizde nem oranı hangi aralıktadır? Ürünün hangi aşamasında hangi nem aralığında Ne kadar sürek kalınınca kararma oluyormuş?Yani hangi veriye göre bunu söylüyorlar .. böyle veri olmadan genel yorumları yorumlamak zor, yorumlara itibar etmekte zor.etrafta Antalya da badem üreten kişilerle görüşmenizi tavsiye ederim. Bölgeniz Antalya nın neresiydi ? Kaç rakım?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu söyleyen kişi genel konuşmuştu detay bilmiyorum. Yakın çevremde de badem yetiştiren kimse yok.

      Benim bölgem; Antalya bölgesinin kuzeyinde, rakım 60m ile 80m arası. İklim şehir merkezine çok yakın.

      teşekkürler...

      Sil
  42. Merhaba mehmet bey ben çanakkalede 30 dönum bır badem bahçesi kuracağım .Dikim makıne ıle olacak. Verim durumuna göre büyütücem.5x5 dikmeyı dusunuyorum ferragnes ferraduel çeşidi.Yabanı badem anacına aşılı kireçli toprak oldugu ıcın.

    YanıtlaSil
  43. Arkadaşlar ben araştırma yaparak ferragnes ve feraduel karışık ektim çicek açma zamanı aynı ve gec ciceklenen bir cins ve ılıman iklime göre bademin verimi degişiyor iç anadolu ile akdenizin ılıman iklimi arasında 2 yıl oynuyor iç anadolu bölgesi 2 yıl sonra verime geçiyor yani bir agaç ılıman iklimin oldugu bölgede 6 yaşında 40 kilo kuru badem verirken iç anadoluda 8 yaşında aynı verimi veriyor ve badem rüzgarı ve biraz egimli arazileri seviyor

    YanıtlaSil
  44. Mehmet Çoka bey bu sene ağaç başı kaç kg kabuklu badem alabildiniz?

    Ben badem bahçesi kurmaktan vazgeçtim. Burda beklentiler önemli tabi. 8 yaşında ağaç başına kabuklu 30kg badem alabileceğim söylendi ama araştırmalarım doğrultusunda bunun gerçekten çok uzak olduğunu öğrendim. Hesaplama yaparken ağaç başına kabuklu 5kg olarak düşünmekte fayda var sanırım, hayal kırıklığı yaşamamak adına.

    Antalya bölgesinde bir yetiştirici bu sene (2016) Non-Pareil x Texas bahçesinden ağaç başı 7kg kabuklu badem almış, bahçe 2002 yılında kurulmuş. Ama en iyi sezon bu sene olmuş.

    Benim şahsi kanatim, dönümü 20.000tl den arazi alıp 8 sene bekleyip ağaç başı 5-8 kg kabuklu badem almak rantabl olmaz.

    teşekkürler...

    YanıtlaSil
  45. Öncelikle tarım işi uzun vadeli bir maraton. Doğru bilgilerle ilerlenlemeli. 8 yaşında 30 kg kabuklu badem Türkiye şartlarında yapılan tarım şekli ile aşırı abartılı. 8 yaşında 30 kg badem alınsaydı, inanın bütün Türkiye badem ekerdi. ABD'de iç badem olarak ağaçbaşı ortalama 5 kg, 7kg ve 9 kg oranlarına göre badem alıyorlar. Kabuklu miktarını cins ve onun iç verim oranına göre hesaplayabilirsiniz. Türkiye de ağaç başına alınan verim hangi şartlar altında olduğuna göre değişir. Don vuran bölgedeki verim ile vurmayan bölge değişir. Öncelikle doğru lokasyon bulunmalı. Heryerde olur da diyenler çok var ama heryerde ağaç olsa da verim olmuyor.

    YanıtlaSil
  46. Bakanlığın sitesinde şöyle bir veri var; TÜİK VERİLERİNE GÖRE 2010 YILI İLLER BAZINDA BADEM MEYVELİKLERİ

    Burda "Ağaç başına ortalama verim(kg)" derken kastedilen nedir? Örneğin Ankara'da 27kg, Antalya da 23kg...

    Ağaç başına iç badem mi?
    Ağaç başına kabuklu mu?
    Ağaç başına yeşil kabuk dahil kabuklu mu?

    https://www.ogm.gov.tr/ekutuphane/Yayinlar/Badem%20Eylem%20Plan%C4%B1.pdf


    10 Kg kabuklu badem, kaç kg yeşil kabuklu badem yapar?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu verimler kabuklu badem üzerinden hesaplanmıştır. Yeşil kabuklu hesaba katılmaz.
      Bu raporda bazı hatalar var, badem alanlarında en cok Ispanya var, uretimde ABD var. En cok alan ABD de ve dolayısıyla üretimde o şekilde. Sanırım raporda yanlışlık olmuş. Bu rakamlara güvenemedim Bingöl de ağaç başına 56 kg badem demiş. Bademde ağaç başına 20-25 kg kabuklu badem ortalamada çok iyi bir rakam olduğunu söyleyebilirim. Türkiye geneli ortalaması 12 kg civarı olduğunu söyleyebilirim. iç oran olarak çeşide göre değişir. Kabuğu ince olanlar ile kalın olanlar arasında fark olur. Kalın olanlar 10 kg bademden 3 -3,5 kg civarı iç badem alabilir.. İnce kabuklu dan 6 kg iç badem alabilir. Ama kalın kabuklu ağaç daha ağır çeker. Yani kalın kabuklu ağaçlar daha ağır gelebilir, İç miktarları hemen hemen aynı olur. Örneğin kalın kabuktan dolayı bir ağaçtan 20 kg gelir , ince kabuklu bademden ise 10 kg meyva gelir. İç ten baktığınızda hemen hemen aynı rakamlara ulaşırsınız. Kalın kabuklu da 6 kg iç badem verir, ince kabuklu da 6 kg iç badem verir. Aslında badem pazarında Dünya da endüstriyelleşmiş ülkelerde hesap sadece iç badem kalibre ve ağırlığından karşılaştırılır.
      Selamlar,

      Sil
  47. Adıyaman besni bölgesinde 16 dönüm araziye kaça kaç dikim yapmamız gerekiyor bu sene kısmetse fidanları dikmeyi düşünüyoruz cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  48. Adıyaman besni bölgesinde 16 dönüm araziye kaça kaç dikim yapmamız gerekiyor bu sene kısmetse fidanları dikmeyi düşünüyoruz cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  49. Mehmet bey iyi günler paylaşım larınıniz ve Önerilerini için teşekkürederiz sizinle bir ikikez telde konuşmistik izmir/bergamadan ibrahim akbulut geçen yıl bende 350agac ekmistim GF amacına 60 tanesini kurudu şimdi 200 tane daha ekiyorum o dönem yağmurlu havada ekmistim 250gr Leonardit koymuştu ve fidanlar çok küçük olduğu için aşıyerlerinin hizasından gommustum acaba kuruma sebebi ne olabilir bu defa ekerken neye dikkat edeyim bizim bu yörede ekerken ağaçların dibine taş koyuyorlar serin tutması suyu tutması için bu yöntemi uygulamalimiyim geçen yıl ekimden 30 gün sonra sürdürmüştür buyik hiç sürmeden otlu toprağa dikecegim surmelimiyim daha önce etiği yeri sürekli sur diyor köylüler sizce oraya surmelimiyim ayrıca geçen yıl sürdüğü yerde toprak çatlama oldu bunu nasıl engellerim

    YanıtlaSil
  50. Merhaba Mehmet Bey;
    Bademe niyetlendikten sonra araştırmalar yaparken bloğunuzu gördüm ve benim için şu an çok önemli olan bilgiyi sizden alabileceğimi düşünüyorum. Yerlerim Kırklareli'de, 13 dönüm olan güney ve dere cepheli %7 eğimli ve su sorunu olmayan bir arazide badem ekmeyi planlıyorum yan komşumun arıcılık yapması badem seçmemde önemli nedenlerden biri.
    Şimdi malum yer Kırklareli olunca en geç çiçeklenen cins olarak Bertinayı düşünüyorum. Anaç olarak acı badem anacını düşünüyorum bunun nedeni ise ilerleyen dönemde su sıkıntısı yaşayabilme veya İstanbul da ikametimden dolayı sulamalarda gecikme olması durumunda çok fazla zarar almamak. Ayrıca arazinin şeklinden dolayı 6X4 dikim planlıyorum.
    Şimdi sizin deneyimlerinize göre burada yanlış olan bir şey varmı? Anaç çeşit seçimi veya dikim mesafesi konularında ben olsam böyle yapmazdım diyeceğiniz şeyleri öğrenmek isterim zira yakın zamanda buna göre fidan siparişlerimi vermek istiyorum.
    Şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  51. Merhaba Mehmet Bey;
    Bademe niyetlendikten sonra araştırmalar yaparken bloğunuzu gördüm ve benim için şu an çok önemli olan bilgiyi sizden alabileceğimi düşünüyorum. Yerlerim Kırklareli'de, 13 dönüm olan güney ve dere cepheli %7 eğimli ve su sorunu olmayan bir arazide badem ekmeyi planlıyorum yan komşumun arıcılık yapması badem seçmemde önemli nedenlerden biri.
    Şimdi malum yer Kırklareli olunca en geç çiçeklenen cins olarak Bertinayı düşünüyorum. Anaç olarak acı badem anacını düşünüyorum bunun nedeni ise ilerleyen dönemde su sıkıntısı yaşayabilme veya İstanbul da ikametimden dolayı sulamalarda gecikme olması durumunda çok fazla zarar almamak. Ayrıca arazinin şeklinden dolayı 6X4 dikim planlıyorum.
    Şimdi sizin deneyimlerinize göre burada yanlış olan bir şey varmı? Anaç çeşit seçimi veya dikim mesafesi konularında ben olsam böyle yapmazdım diyeceğiniz şeyleri öğrenmek isterim zira yakın zamanda buna göre fidan siparişlerimi vermek istiyorum.
    Şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  52. Merhaba,
    Badem oriskli olur mu orda, Kırklarelinin neresinde yeriniz bilemiyorum. GF anacı susuzluğa daha dayanıklı bir anaç. Kök sistemi çok saçaklı olduğu için tercih etmeniz daha doğru olur. Bertina iyi bir seçim. mehmetatifcoka@gmail.com dan mail atabilirseniz daha detaylı yazmaya çalışırım. Hayırlı olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginiz için teşekkür ederim. Mail ile rahatsız edeceğim.

      İyi çalışmalar

      Sil
  53. bende bu badem isini dusunuyorum ama kararsiz kaldim. manyas ta 5 dekar tarlam var. verimli, su sorunu yok, etrafta hep zeytin agaclari var. uzum var. bende badem ekeyim diyorum ama anlatilanlara bakinca hep tahmin. alinan urun, getiri bahsede. yok. sanki fidani eken pisman olmus bu isi birakmis gibi. kabuklu 10kg, ic badem 4 kg. bence getiri olarak cok dusuk bir rakam. isin asli bu mudur yoksa yanlis anladigim bir yerler mi var? bizim orada kuş cok olur bu sebeple sert kabuklu bertina,tuono dusunuyordum. bu da benkm ic badem oranimi 2,5kg ye falan dusurur sanirim.

    YanıtlaSil
  54. Merhaba Mehmet bey ben ankara golbasi civarinda badem isi yapmak isdiyorum bayador dusunuyorum 40 km uzaklikda yapan tanidiklarim var nekadar verim aliyolar bilmiyorum 25 donum arizede yapmayi dusunuyorum arazimde su sikintisi yok ama mart ayinda don vurma riski var hangi turu secmemi onerirsiniz birde agac dikimi ile ilgili bilgi verirseniz mesela nekadar aralikla dikmeliyim 25 donume kac agac dikebilirim simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
  55. Merhaba Mehmet bey ben ankara golbasi civarinda badem isi yapmak isdiyorum bayador dusunuyorum 40 km uzaklikda yapan tanidiklarim var nekadar verim aliyolar bilmiyorum 25 donum arizede yapmayi dusunuyorum arazimde su sikintisi yok ama mart ayinda don vurma riski var hangi turu secmemi onerirsiniz birde agac dikimi ile ilgili bilgi verirseniz mesela nekadar aralikla dikmeliyim 25 donume kac agac dikebilirim simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
  56. Etrafınızdaki üreticilerden bilgi almanızı tavsiye ederim. Hangi cinsler dikimişler, o cinsler ne zaman içek açar ne zaman yaprak döker gibi bilgileri öğrenin. Ondan sonra detaylı konuşabiliriz. O bölgenin hava şartlarını bilmiyorum. Geç açan cins olarak Hybrid anaçlar (toprak yapısına göre ) üzerine Bertini aşılı fidan alabilirsiniz. Geç açar ve tozlayıcıya gerek duymaz. 5x5 dikerseniz 1000 ağaç 5x4 dikerseniz 1250 ağaç dikebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  57. S.a arkadaslar mardinden yaziyorum bende bu ise 01.03.2017 14 dekara 560 agacla 5x5 dikimlebasladim ferragnes ve ferraduel cinslerini diktim 1200 rakimda. Bu iki cinsin mardin bolgesinde iyi gelisen ve birbirini tozlayan verimli cinler oldugunu onceden bolgede arastirdim cokta masraf yaptim fidanlar damlama sulama sistemiyle sulanacak bekledigim verim 5.yasta agac basi 15kg sert kabuklu insallah allah nasip eder hepinize bol ve bereketli kazanclar engin 0543 613 85 22

    YanıtlaSil
  58. Mehmet bey merhabalar,
    öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. güzel bir blog olmuş elinize kaleminize sağlık. geç açan ve tozlanmaya gerek olmayan çeşit demişsiniz. bu çeşit hangisi acaba. Ankara gölbaşından bahsetmiş bir arkadaşımız. ankara soğuk olan ve ilkbahar don u çok olan bir bölge. bu açıdan vereceğiniz bilgi önemli.

    YanıtlaSil
  59. Mehmet bey merhabalar,
    öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. güzel bir blog olmuş elinize kaleminize sağlık. geç açan ve tozlanmaya gerek olmayan çeşit demişsiniz. bu çeşit hangisi acaba. Ankara gölbaşından bahsetmiş bir arkadaşımız. ankara soğuk olan ve ilkbahar don u çok olan bir bölge. bu açıdan vereceğiniz bilgi önemli. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  60. burada başka sorular ve yorumlarda yapmak istiyorum. öncelikle alınan ürün beklentisi gerçekten düşük yani bahçe kurmaya değermi iyi hesap etmek gerek. bende babamın bahçesinin 10 dönüm kadar kısmına badem bahçesi kurmayı planlıyordum. ancak yazılanları okuduktan sonra hevesim azaldı. TR ortalaması 12 kg denilmiş. bakım yapıp biraz iyi olduğunu düşünürsek soğuk vurmaz ise 15-17-20 kg ürün alınabilir gibi görünüyor. ama ne zaman 7-8- 10 sene sonra.. gübreleme ve sulama iyi olursa ben bu sürenin 6-7 sene olacağını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  61. 2016 Badem Fiyatları Açıklandı


    Gülnar Badem Üreticilerini Destekleme Derneği, Yönetim Kurulu Başkanı Ali KOZAK, 2016 Yılı Badem Fiyatlarını açıkladı.

    KOZAK; Yaptığı açıklamada, badem ürreticilerimiz ile yaptığımız değerlendirmeler sonucu 2016 yılı toptan badem fiyatlarının bellirlendiğini söyledi. Tüm üreticilerimize hayırlı olması temennisi ile sözlerini bitirdi.


    Nonpareil: 21-22 TL
    Teksas: 14-15 TL
    Ferragnes: 10 TL
    Feraduel: 10 TL
    Tuana: 10 TL
    Taş Badem: 6 TL

    YanıtlaSil
  62. Diyarbakirda 700 rakimda 4 donume 160 tane agac dikmeyi dusunuyorum.ustesinden gelebilecegimden daha fazlasiyla ugrasamam. Tavsiye edebileceginiz fidan varmi. Ayricanicinde tahminen 50 be 60 senelik oldugunu dusundugum 5 veya 6 agacim daha var. Sizce bes yilin sonunda kabuklu olarak, ne kadar verim alabilirim agac basina.
    Bide buralarda bademin kabuguda para etmeye basladi. Ozellikle dogal gaz olmamasindan dolayi kati kalorifer yakiti olarak kullaniliyor ? Fikirlerinizi bekliyorum.yardimci olmak isteyen arkadasim olursa cok swvinirim. Ayrican ben bu fidanlari nereden alabilriim. 0533 811 74 32.

    YanıtlaSil
  63. Merhaba Mehmet bey.ilkbahar geç donlarinin olduğu yerlerde ceviz mi yoksa badem mi tercih etmeliyiz. Hangisi daha dayaniklidir.tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlkbahar geç dpnlarının olduğu bir bölgede bademe girmeyin derim. Ama yer nerde tarımsal fizibilite yaptınız mı? Bunlar önemli

      Sil
  64. 900 rakım ve güneye eğimli bir arazi hafif meyilli. Malatya'da 10 dekar olan arazimi badem bahçesi şeklinde değerlendirmek istiyorum bu konudaki görüş ve düşünceleriniz benim için önemlidir Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  65. ben yuksek rakımlarda bademe girilmesini mantıklı bulmuyorum. Don zamanlarını incelemek lazım, www.agrotics.com a girin. Üye olun , bahceninizn yerini de ekliyorsunuz üye olunca, ordan son 3-5 yıllık iklim verisni alın, sistem size raporlar.. kac kez ne zaman don olmus bir bakın. Buna göre karar vermek daha doğru olur. Etyrafınızda badem var mı, gelişimi nasıl , verim durumu nasıl? hangi cinsler dikilmilş dikildiyse.. bunlara dikkat edin..selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öncelikle selamlar ve hemen peşinen teşekkürler.
      Uzun zaman sabırla herkese cevap verdiğiniz için teşekkürler.
      balıkesirde bir köyümüz ve 10-15 dönüm bir yerimiz var.
      ailecek hem uzun vadede küçük yatırım hem de hobi amaçlı badem düşündük ama bilgimiz 0 a yakın.
      yer 35-45 derece eğimli, rakım 300 m civarı. çevre köylerde bademlikler var ama köylü arsalarında bakıma muhtaç öylesine bademlikler. ilk söyleyeceğiniz şeyler ne olur bu düşünce ile ilgili.
      teşekkürler

      Sil
    2. Öncelikle tarımsal analizi iyi yapın. Bölgenin iklim değerlerini, son zamanlarını çalışın. Su miktarına bakın, sulama imkanınız var mı, çok eğimli anlaşılan arazi. Dikmeden önce nasıl ilaçlarız acil durumlarda, hasat nasıl kolay yapılır bunları planlayın. Cok buyuk arazi değil belki bir kaç servis yolu yaparsınız. Butun bunlardan sonra toprak ve iklim izin veriyorsa anaç ve ceşit seçimine karar verin. Etrafyaki bademleri inceleyin, ne zaman çiçek açıyor hangi cinsler, daha önce hangi çeşitler dona yakalanmış, ne zaman yaprak döküyor hepsini çalışın. Kısaca karar vermeden önce çok iyi çalışma yapın.

      Sil
  66. güzel bilgiler için çok tşkr ederim. bende bolu göynük kilciler köyüne 30 dönüm badem dikmeyi düşünüyorum. rakım 1000 metre ve yer kuzey rüzgarına açık guz yaka tabir edilir. hangi cinsleri dikmem daha verimli olur. tozlayıcısıyla beraber. 05322067847 iletişime geçmek isteyenlerle görüşebilirim.

    YanıtlaSil
  67. Ben sadece teşekkür etmek istedim. Katkıda bulunan herkese teşekkürler

    YanıtlaSil
  68. Bütün yorumlar için teşekkürler.Kahramanmaraş'ta 1000 m rakımda badem dikmek istiyorum.Bu rakım için badem çok mu riskli ve önerebileceğiniz türler hangisidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben tüm yorumlardan göreceğiniz üzere 1000 rakımlarda badem yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Olan yerler vardır. Bazı yıllarda sorun olmayabilir ama uzun vadeli bakınca don riski yüksek rakımlarda bademde ürün kaybı riski fazla. En geç açan kendini tozlayan bertini tarzı ürün olabilir. Ama bence size benzer rakımlarda bu işleri yapanlar varsa onlarla konuşmanız çok faydalı olacaktır.

      Sil